Ljudböcker för barn

Här kommer en mängd av tips för ljudböcker till både flickor och pojkar i varierande åldrar.

Alla barn gillar inte att läsa men böcker kan ändå vara väldigt bra för att ditt barn ska utvecklas och lära sig nya saker. Då kan lösningen vara att låta ditt barn lyssna på en ljudbok, de slipper läsa men kommer ändå att kunna ta sig igenom boken. Dessutom kan detta vara ett sätt att få barnet intresserad av att läsa böcker på riktigt. Idag har vi skrivit en artikel om just ljudböcker för barn, vi har märkt att många har mycket frågor om detta och dem ska vi besvara i denna artikel. 

Med vårt specialerbjudande kan du lyssna på en ljudbok helt gratis i hela 3 veckor med tjänsten BookBeat. Perfekt för att testa om ditt barn gillar att lyssna eller inte!

Steg 1: Detta är varför du ska låta ditt barn lyssna på ljudböcker

Att lyssna på ljudböcker är ett utmärkt sätt att få ett barn till att börja läsa mer vilket är något de kommer ha mycket glädje av i framtiden. Visst kan det vara bra att titta på filmer men att faktiskt läsa en bok är något speciellt, något som du inte kan få på något annat sätt.  De lär sig till exempel hur man skriver utan att ens behöva skriva själva, det är något som du helt enkelt blir bättre på genom att läsa mycket. Att kunna skriva är verkligen en fördel i skolan. Genom att hjälpa ditt barn att lyssna på ljudböcker kan du därför hjälpa honom/henne att få bättre resultat senare i livet.

 

Den andra fördelen som vi tycker är värd att omnämna är att det kan hjälpa barnen att lugna ner sig. Att läsa är något som verkligen kan göra barn lugna och att lyssna på en ljudbok kan ha en liknande effekt. Att lyssna på en ljudbok precis innan det är läggdags kan verkligen hjälpa barnet att somna snabbare och kanske till och med att sova bättre. Det är åtminstone mycket bättre än att ligga och hålla på mobilen precis innan det är dags att sova. Det är ett som är säkert.

 

Nedan kan ni läsa om våra tips för att hitta den rätta ljudboken till ditt barn. Lycka till!

Steg 2: Välj rätt ljudbok för ditt barn

Att välja rätt ljudbok för barn kan vara en svår uppgift men den är inte omöjlig. När du ska välja ljudböcker för barn är det viktigt att du tänker på vad ditt barn är intresserad av. Välj inte ljudbok efter vad du tycker är bra, välj sådant som du tror att ditt barn kommer tycka är bra. Det ät trots allt barnet som kommer att lyssna på ljudboken.

 

En bra metod för att lyckas välja en bra ljudbok för barn är att helt enkelt låta barnet välja. Berätta lite om vad de olika böckerna handlar om, sedan kan barnet själv välja vilken han/hon vill lyssna på. Om du inte vill köpa en ljudbok kan du kolla på ditt lokala bibliotek, bibliotekarien där kan säkerligen hjälpa dig att hitta bra ljudböcker för barn.

Med vårt specialerbjudande kan du lyssna på en ljudbok helt gratis i hela 3 veckor med tjänsten BookBeat.

Bästa ljudböckerna för barn just nu (2019-2020)

Som tur är så lever vi i en tid när det finns väldigt många bra ljudböcker för barn att välja och vraka emellan. För att göra det enklare för dig har vi valt att dela upp det hela i två olika kategorier, ljudböcker för flickor och ljudböcker för pojkar. Vi börjar med några riktigt bra ljudböcker för flickor. 

barn kille och tjeje

Våra val av ljudböcker för flickor & tjejer

Eva och Adam:

En ljudbok som handlar om just Eva och Adam, två barn som bor grannar med varandra. I den här boken är det dags att fira jul. Passar bäst för yngre barn.

 

Hotell Gyllene Knorren:

Det här är en serie av böcker som handlar om just Hotell Gyllene Knorren. Riktigt trevlig bokserie som nu finns som ljudbok för barn. Passar bäst för barn i åldrarna 6–9 år. Både flickor och pojkar kan uppskatta den.

Bert:

Detta är en perfekt bok för alla barn som vill komma igång med att lyssna på ljudböcker. Boken handlar om Bert som är en tjejtjusare, enligt honom själv, och om hans liv. Riktigt rolig och trevlig ljudbok för barn. 

ljudböcker pojkar

Våra val av ljudböcker för pojkar & killar

Med vårt specialerbjudande kan du lyssna på en ljudbok helt gratis i hela 3 veckor med tjänsten BookBeat.

  • Även killar tycker om att lyssna på ljudböcker men de har kanske lite annan smak än vad tjejerna har. Självklart är detta inte säkert, hittar du ingen bra bok här kan du därför också kolla på listan över Ljudböcker för tjejer. Det kanske passar din grabb bättre.

     

Väktarens lärling:

Tom är sjunde sonen till en sjunde son, detta gör att han kan se saker som ingen annan kan. Han kan till exempel se spöken. Detta gör att han en dag blir utvald för att bli lärling till en väktare.

 

Spejarens lärling:

Will är en föräldralös pojke som drömmer om att bli riddare. Tyvärr är han för liten och svag för det. Spejaren Halt fattar däremot tycke för pojken och väljer att utbilda honom till spejare.

 

Magisterium:

Callum är en pojke som i hela sitt liv har fått höra av sin pappa att han aldrig ska lita på en trollkarl. Sedan en dag väljs han ut för att själv bli utbildad till att bli trollkarl.

 

Detta har varit våra förslag på ljudböcker för barn, oavsett om det är en kille eller inte. Fattar barnet inte tycke för någon av dessa ljudböcker kan ni alltid testa att kontakta biblioteket som vi tidigare har nämnt. Där kan ni nämligen få ytterligare hjälp att hitta den rätta ljudboken till precis ditt barn.

Hur kan jag testa om mitt barn gillar att lyssna på ljudböcker – gratis?

Självklart är det ingen som vill betala om det är möjligt att undvika det. Tyvärr är det svårt att inte behöva betala något alls för ljudböcker för barn. För att få ljudböcker helt gratis kan ni i princip bara få via ert bibliotek, annars får ni betala lite.

 

Som tur är finns det mängder med prisvärda sidor som erbjuder massor av ljudböcker för barn. Då betalar ni en liten summa i månaden och får tillgång till ett enormt digitalt bibliotek av ljudböcker för barn men även för vuxna. Detta gör att både du och ditt barn kan njuta av lite ljudböcker för även ni vuxna behöver läsa böcker.